ŠTA JE MEDIJAPAN?
POZOVITE NAS

ŠTA JE MEDIJAPAN?

11.6.2022.

Medijapan je izuzetno popularan i dobro poznat drveni proizvod. U stvari, ako biste pitali ljude da li znaju šta je medijapan, verovatno bi većina njih reklo: “Da!” – čak i oni koji nisu aktivno uključeni u korišćenje drvenih proizvoda. Međutim, da li većina ljudi zapravo zna šta je medijapan, osim što je vrsta drvenog materijala? Premda Supporta aktivno koristi medijapan u proizvodnji kao material izrade za sobna vrata, želimo da našim kupcima ponudimo više informacija o ovom materijalu.


Kako se dobija medijapan?

Medijapan je proizvod od drveta koji nastaje razbijanjem tvrdog i mekog drveta u drvena vlakna, koja se zatim kombinuju sa voskom i smolom koji formiraju ploče pomoću procesa koji uključuju ekstremne temperature i pritisak. Ovaj proces je ono što medijapan listove čini tako posebnim. U stvari, poseban proces je ono što omogućava da medijapan bude i jači i mnogo gušći od iverice! Za izradu iverice koristi se obična piljevina, a ne vlaknasto drvo, i kao rezultat toga, manje je vodootporna i nudi manju strukturnu čvrstoću od medijapana.

Kada je u pitanju puno drvo, medijapan je u prednosti jer otklanja  “čvorove” iz punog drveta i krajnja podloga je izuzetno glatka i pogodna za manipulisanje, na primer farbanje. Zbog svoje prilične gustine, proizvodima od medijapana stvarate izuzetno jaku zvučnu barijeru između prostorija. Medijapan je ekološki ispravan material, što ga u današnje vreme posebno ističe. Takođe, proizvodi, na primer unutrašnja vrata, od medijapana nisu podložna deformisanju tokom vremena, što se ne može potvrditi za proizvode koji su napravljeni od punog drveta.


Zašto medijapan jeste ekološki ispravan?

Masovna proizvodnja medijapana počela je tek 1980-ih, ali od tada su napravljeni značajni koraci kako bi se proizvod učinio daleko ekološki prihvatljivijim. Upotreba netoksičnih veziva je sada sve češća i upotreba sirovina poput bambusa koji se brzo rastu i obnovljivi je počela da raste, što znači da proizvodnja ima znatno manji uticaj na životnu sredinu.

Jedna od jedinstvenih osobina vlaknastih ploča srednje gustine je da nema čvorova ili prstenova, što je čini pouzdanijom kada je u pitanju sečenje u poređenju sa prirodnim drvetom. Medijapan je takođe idealan proizvod za fasetiranje.

Čvrstoća medijapana u kombinaciji sa lakoćom fasetiranja znači da ima prilično širok spektar primena za koje se može koristiti. Medijapan je kao onaj klinac kojeg ste poznavali u školi zato što je streber, ali je bio zapravo neverovatan u svemu, pa i u sportu! Neke od aplikacija za koje je savršen su ormari, stolarija, police, nameštaj i komercijalna i kućna oprema, sobna vrata. Medijapan zaista ima spisak načina na koji se može koristiti, i što je najbitnije, ekološki ispravno!

Mi koristimo medijapan u proizvodnji unutrašnjih vrata i itekako se trudimo da iskoristimo sve prednosti koje nam pruža medijapan, pogotovu kada je reč o vizuelnom utisku naših sobnih vrata, što se možete uveriti i sami razmatranjem zaista raznovrsne ponude na našem sajtu ili u vama najbližem showroom-u. Pored toga, ne zaboravite da posetite i našu instagram stranicu, tu smo da vam budemo inspiracija i podrška ukoliko planirate renoviranje, kupujete stan ili je jednostavno došao trenutak za zamenu sobnih vrata!